Bio

De veelzijdigheid is wat Janneke Brakels aantrekt in haar werk; als duizendpoot aan de slag zijn maakt haar alleen maar enthousiaster.

ZANGERES
Op dit moment is ze veel als zangeres onderweg en treed ze op bij o.a. brass- en bigbands, fanfare’s/korpsen, in een theaterstuk of samen met een gitarist. Ook zingt Janneke in de studio regelmatig nummers in of werkt ze als voice-over en spreekt ze in de Friese of Nederlandse taal projecten in.

IMG_1155verkleind

ZANGLES FRIESLAND
Daarnaast is ze, samen met haar compagnon Daphnie Misker, volop aan de slag met zangschool Zangles Friesland (en sinds maart 2018 ook Zangles Groningen!).
Zangles Friesland (met inmiddels 9 zangcoaches onder haar hoede) heeft als thuisbasis het Koepeltheater in Leeuwarden en vanuit daar worden zang- en popkoorlessen, kinderkoor, (zelfvertrouwen)trainingen en workshops georganiseerd. Veel ontwikkelingen ook dit jaar, met als missie; iedereen lekker laten zingen!
Daphnie en Janneke ontwikkelden de ‘Stemtraining voor Beroepssprekers’ en in mei 2020 organiseren ze een Zangweek in Frankrijk.

COMMERCIAL
De afgelopen 2 jaar kwam Janneke dikwijl voorbij in diverse reclamespotjes op Omrop Fryslân tv. Vanaf december 2019 is ze op landelijke tv te zien in de nieuwe commercial van Aquacell.

SCHRIJVEN
Janneke schreef als één van de auteurs mee aan ‘It grutte foarlêsboek – diel 2’ van de Afûk.
Op dit moment werkt ze samen met haar man aan een project. Helaas kan hier nog niet zoveel over gezegd worden. Alleen dat kinderen de doelgroep zijn. To be continued 😉

— IMG_6996

Janneke was 6 jaar toe ze voor het eerst op het podium stond te zingen. Na succesvolle deelname aan het Vara Kindersongfestival, kerstmusicals en soundmixshows, zingt ze in haar middelbare schooltijd bij de Bogerman Bigband.
Na het afronden van haar Pabo studie in Leeuwarden, verhuist ze naar Rotterdam om daar Zang te studeren aan het Conservatorium (Pop).
Hier start Janneke met het (zang)lesgeven en grijpt alles aan om dit vak te leren.

In 2010 wint ze het Friese Liet festival met haar band ‘Equal Souls’, waarmee ze in 2011 de EP ‘Bliedend’ uitgeeft. Janneke zingt o.a. met de Kast op de Fryske Music Night en schrijft  samen met Sytse Broersma (De Kast) een cd voor de ‘Fryske Kanon’ (Friese geschiedenismethode van de Afûk

In 2014 is ze Ambassadeur van de Vrijheid en speelt ze met haar band Janice op 4 & 5 mei in Leeuwarden. 920465_373205816119212_1507761353_o

Samen met het Noord Nederlands Orkest bracht Janneke in ditzelfde jaar, met Suzanne en Monique Klemann (Loïs Lane) en Christan Grotenbreg een ode aan ABBA in ‘NNO loves ABBA’. In 2012 zong zij met hetzelfde NNO in Soldaat van Oranje – Het Concert, samen met Angela Groothuizen, Charly Luske en Joost Marsman.nno_soldaatvanoranje_janneke

In mei 2015 kwam de Fryske Berne App (Afûk) ‘Hantsjes yn’e hichte’ uit, waarop Janneke te horen en te zien is samen met toetsenist Cor Bakker. Samen namen ze 15 kinderliedjes op in het Fries, waarvan Janneke er 5 zelf schreef.

12219442_10204307945772310_8100078740793123441_n

In november 2015 speelde Janneke de rol van studente Sjoukje in muziektheaterstuk ‘Ik, Martinus’, dat in Sneek werd opgevoerd. Tevens gaf ze de solisten zangcoaching vanuit haar zangschool Zangles Friesland.

In september ’16 zingt Janneke (dan behoorlijk zwanger van haar 2e kindje) mee in de band bij muziektheaterstuk ‘Baltic Blues’ en een jaar later in het gelijknamige festival.

Inmiddels loopt zangschool ‘Zangles Friesland’ als een malle en bedenken Daphnie en Janneke de ene na de andere toffe workshop / zanggroep / popkoor / popgroep voor kids / e.d. en breidt het team zangcoaches zich uit. Inmiddels wordt er enthousiast les gegeven vanuit hun eigen ‘Zangbasis’ in het Koepeltheater in Leeuwarden (waar ze 2 lesruimtes bestieren), vanuit Sneek, vanuit Gauw en nu dus ook vanuit Groningen.IMG_7003

In november 2017 zingt Janneke tijdens het Jubileumconcert van de Basic Bigband in Theater Sneek. Samen met Charly Luske, Maaike Kampen en Madeline Bell verzorgd ze de vocalen. Het dak gaat er af in Sneek!

Tijdens de kerstshow ‘Kerst met de Kast’ in dec ’17, is Janneke als één van de meegereisde gasten die samen met de Kast het concert verzorgen in Drachten.

Op 5 mei 2018 trad Janneke, als één van de 7 Ambassadeurs van de Vrijheid, op tijdens de Landelijke Opening van het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden. Samen met Elske deWall, Iris Kroes, Twarres, Raynaud Ritsma (Vangrail) en Piter Wilkens zong ze het bomvolle Olderhoofsterkerkhof-plein toe onder begeleiding van het fijne Orkest van de Koninklijke Landmacht.

ac473360-5523-45fb-9704-148ccd9fbc4d

Verder zong Janneke o.a. in 2018 in verschillende ‘Culturele Hoofdstad-projecten’, werkte ze mee aan het optreden van het Adje Orkest, zat ze in de jury van de Berne Sjongfestival-finale op City Proms, opende ze de Sneekweek met een band en sloot ze’m af met de Basic Bigband XL, was ze te zien in een 3-tal tv spotjes op Omrop Fryslân, zong/speelde ze in 2 voorstellingen (‘De Bestimming’ in Minnertsga en ‘Herke, de superheld van Heerenveen’ in Sportstad – Heerenveen).

Ze sloot het jaar 2018 af als ‘special guest’ tijdens de kersttour ‘Kerst met De Kast’ en speelde 5 concerten door het land met deze gezellige band. Het was zo gezellig, dus in 2019 zal ze weer als ‘special guest’ met De Kast mee gaan 🙂

*Bekijk hier meer projecten waarin Janneke een rol speelde