Tsjakka!

Mèèèn, wat zorgt positiviteit voor veel fijne energie zeg! En wat kan, een aan de andere kant staand, negatief gevoel je meesleuren naar een donker hol waaruit het veel moeilijker klimmen is.
Soms overkomt het je gewoon wat sneller dan op andere momenten; als de warme zonnestralen langzaamaan plaats maken voor heel veel regen en harde wind met donkere luchten en kou. Als je agenda zo propvol zit dat je overal een beetje aan mee kunt doen, maar vooral het gevoel hebt dat je overal te kort schiet; te weinig tijd voor je werk, te weinig aandacht voor je gezin, het lijstje vrienden waarmee je iets zou ‘moeten’ afspreken wordt steeds langer (wat te denken van kraamvisites?! Het lijkt wel alsof er in één keer een enorm blik kinderen is open getrokken) en iets voor jezelf doen komt in zo’n periode al helemaaaal niet voor!
Kijk, op zo’n moment ligt die negatieve basterd gewoon te wachten..

 

Één van de eerste dingen die ik van mijn man heb geleerd is om eerst eens uit te gaan van het positieve in mensen, want wie zegt eigenlijk dat ze het allemaal zo verkeerd, egoïstisch of gemeen bedoelen?! Tja…. daar zit natuurlijk wel iets in 😉

Alle egoproblemen verdwijnen naar de achtergrond als je op een open manier met elkaar communiceert en elkaar met respect benaderd. Een brug gebouwd op wederzijds vertrouwen is zoveel sterker.
Ook is het niet eerlijk om mensen met argwaan te benaderen; ze staan gelijk al 3-0 achter en zo’n achterstand is lastig in te halen.

Op een positieve manier naar de dingen kijken maakt alles zoveel lichter. Het maakt alle obstakels veel minder hoog en zorgt voor zo’n fijne leefsfeer. Een veilig klimaat leert je zoveel meer over nieuwe dingen en over elkaar.
Neem er even de tijd voor om een momentje stil te staan bij wat je allemaal hebt en waarom je ook alweer bepaalde keuzes maakte. Door dit allemaal eens van een afstandje te bekijken verwarmd je met een tevreden gevoel of geeft je juist die boost om nieuwe doelen te stellen.

 

Ook ik moest er afgelopen week weer even aan herinnerd worden.. ( aan mijn mannen thuis nog ‘sorry’..) Ik kan honderd argumenten bedenken waarom ik wel een beetje gelijk had en waardoor mijn reactie veel logischer wordt, maar laat ik dat niet doen. Het is heel goed om jezelf zo nu en dan die spiegel weer eens even voor te houden. Al dat negatieve gedoe heeft helemaal geen nut en leuker wordt het er al helemaal niet van. Mijn knopje staat weer VOL op ‘positief’ en daar krijg ik gelijk weer een bak energie van.

…moet je ook eens proberen 😉

*Afgelopen weken kwam ik een paar keer in een situatie terecht waarin mensen en emoties met elkaar in de knoei zaten. Vaak sloeg het weer om naar de minder positieve kant. Niet uit onwil van de verschillende personen, maar door druktes, paniek of onwetendheid. Het werd voor mij interessant toen ik bij mezelf eens na ging hoe ik in zo’n situatie zou reageren of hoe ik graag zou willen dat degene tegenover me gereageerd zou hebben.
Mooi dat ik aan het eind van de week een toepasselijk cadeautje kreeg na een optreden (zie foto). Het cirkeltje was weer rond 🙂